Hapatoskoski oli toinen Maantienkoskista, jotka virtasivat Palokin maantiesillan ali. Vaikka koski oli lyhyt, oli se kuitenkin äkkinäiselle haasteellinen laskettava jyrkähkön pudotuksen vuoksi. Yläkuvassa oikealta soljuva Hapatoskoski, keskellä Kaisansaari, jossa näkyy tuntematon rakennus. Vasemmalla taka-alalla näkyy Kalamaja.

Tätä veneilijää ei pieni droppi tunnu haittaavan. Kuva: Maiju Pohjolainen.

Palokin alemmat kosket 2.7.1926 kello 17:45 400 metrin korkeudesta kuvattuna. Keskellä oikealla maantien alta purkautuu Hapatoskoski. Kuva: Rainer Ahonius.

Säveltäjä Otto Kotilainen kalasteli myös Hapatoslammella, maantienkoskien loppuliu’uissa. Kalastuksenvalvoja Ville Pykäläinen oli hänellä soutajana. Otto ystävystyi myös Hapatoslammen viereisellä mäellä sijainneen talon isännän, metsänvartija Mikko Mielosen kanssa.
   Kun lohi ei enää ollut syönnillään, kiipesi Otto Kotilainen Mielolanmäelle (ilmakuvassa alavasemmalla tummalla mäellä näkyvä suurin rakennus valkein ikkunoin, alakuvassa mäellä taustalla) Mikon juttusille ja pyysi talon emännältä sitä maailman parasta juotavaa: vastakirnuttua kylmää kirnupiimää.