Luonnossa kulkevalle

Heinävedellä on tarjolla merkittyjä luontopolkuja ja reittejä kaikenkuntoisille. Voit patikoida, pyöräillä, hiihdellä tai moottorikelkkailla vaihtelevissa maastoissa. Omatoimiliikkujille sorapintaiset metsätiet ja merkityt reitit ovat helppokulkuisia,  haasteita kaipaaville löytyy mäkisiä polkuja ja pyöräreittejä vaativaankin makuun.

Luostarivaellus Valamo - Lintula 18 km

Luonnonmukaisessa vaihtelevassa maastossa kulkeva polkumainen reitti. Reitti on täydellinen katsaus itä-suomalaista maisemaa. Reitti kulkee osin teitä myöten ja läpikäyden eri metsätyyppien kirjon. Maasto on osin haasteellista, ja sisältää pitkospuuosuuksia ja kosteikkoja. Reitti on merkitty maastoon sinisin viitoin tai maalausmerkein.

Nuotiopaikka sijaitsee Monikkolahdessa 3,3 km päässä Valamosta. Reitin puolessa välissä on Varistaipaleen kota, johon mahtuu noin 40 henkeä (8 henkeä yöpymään). Kotavaraukset Aarne Hiltunen puh. 0400 373 926.

Lintulasta 2,5 km päässä kämppä Riski, jota voi varata numerosta 0400 174 617.

A4PIB7pg
Valamon luostari

Valamon rukouspolku 3 km

Reitti vie luostarin hautausmaalta tunnelmalliseen rukousmetsään.Perillä kulkijaa odottaa pieni hiljentymään kutsuva erakkomaja rukouskirjoineen ja ikoneineen. Polun profiili on huomattavasti matkamiehen ristin reittiä vaativampi. 

Valamo Matkamiehen risti 4 km

Luostarin suosituin kävelyreitti johdattaa kulkijan matkamiehen ristiksi kutsutulle kumarrusristille, jonka veljestö pystytti Juojärven rantaan 1980-luvun lopussa. Reitti mutkittelee vaihtelevissa maisemissa osin järven rantaa myötäillen. Matkan varrelta löytyy myös laavu, jolle voi pysähtyä vaikka syömään eväitä tai grillaamaan.

Lintulan rukouspolku 1 km


Luostarin pihapiiristä lähtevä metsäpolku kulkee pyhittäjämarttyyri Paraskevan tsasounalle Koskijärven rantaan ja sieltä vaihtelevien ranta- ja metsämaisemien kautta luostarin hautausmaalle.

Pyylin polku 3,8 km, Pyylinsaari

Lähtöpaikka Huutoniementiellä, jonne käännytään Pyylintieltä.

Paikalla pieni opastetaulu karttoineen. Lähtöpaikkaan kirkonkylältä on matkaa 25 km etelään. Reitti merkitty sinisellä maalilla puihin ja puukepein maastoon. Reitin varrella on autiotupa (4 henk.), sauna ja laavu.

Vihtarin luontopolku 2,5 km

Lähtöpaikka Vihtarin kyläkartano, Savonrannantie 2B, 79940 VIHTARI

Reitin varrella 6 opastustaulua, jotka esittelevät  alueen luontoa. Vihtarin luontopolku Mattilan luonnonsuojelualueella on tehty yhteistyössä Vihtarin kyläyhdistyksen, Pirteä Pässi Oy:n ja Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistyksen Heinäveden Luonnonystävien kanssa. Kiiskinlammen rannalla lintutorni. Polku Savonrannantieltä 700 m.

Opastetut retket: Pirteä Pässi Oy

Karvion polut

1,7km Karvion Polku alkaa Karvion koululta, Venevalkamantie 2, 79810 KARVIONKANAVA
Rannassa on laavu, nuotiopaikka, uimaranta, pukukoppi ja käymälä

Karvion leirintäalueen (Takunlahdentie 2) yhteydessä on toinen, 2,3 km Virranniemen luonnontilainen luontopolku rantamaisemassa. Leirintäalueella on monipuoliset palvelut, kuten  minigolf, leikkipaikka, ravintola ja majoitusmökkejä sekä viihtyisä caravan- ja telttailualue huoltotiloineen. 

Vierasvenesatamasta voit myös lähteä kanavaristeilylle m/s Sergei -laivalla.

 

Pyöräilijälle


Heinävedeltä Outokummun kautta Kolille, Liperin kautta Joensuuhun, Savonrannan kautta Kiteelle  tai Enonkosken kautta Savonlinnaan voi pyöräillä vaihtelevassa ja osin haastavassakin maastossa. Matkan varrella on mukavia levähdyspaikkoja ja sähköpyörällekin tarvittavia latauspisteitä tarjolla sopivin välein.

Muinaisilla asuinsijoilla

Voit tutustua luonnossa liikkuen lukuisiin muinaisten asuinsijojen ihmeisiin eri puolilla Heinävettä. Heinävederm muinaisseura ry järjestää useisiin kohteisiin myös opastettuja retkiä pienille ryhmille. Tutustu ohessa Satunnaisen retkuilijan blogiin, jossa kattavat kuvaukset monista kohteista.

Koloveden Kansallispuisto

Maastoliikkujalle sopivia reittejä

Kolovedellä on yksi luontopolku ja kaksi retkeilypolkua, joilla pääsee perehtymään alueen metsäluontoon.

Nahkiaissalon luontopolku ja Hirviniemen yksisuuntainen polku ovat puiston kaakkoisosassa, Selkälahden alueella. Polut sijaitsevat mantereella ja ovat siten myös autoilijoiden saavutettavissa. Poluilla on sama lähtöpiste Nahkiaissalontien varrella.

Tutustu Mäntysalon saaressa kulkevaan 3,9km:n reittiin ja 

Pyylinpolkuun,  joka ulottuu myös Kansallispuiston alueelle. 

Retkireitit Kolovedellä ovat kuljettavissa sulan maan aikaan, sillä talvikunnossapitoa ei niillä ole.

Palveleva Heinävesi

Kysy meiltä

Ota yhteyttä matkailuneuvontaamme  mieltäsi askarruttavissa asioissa joko soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai oheisella lomakkeella. Neuvonta kunnantalolla palvelee myös pääsääntöisesti viraston aukioloaikojen puitteissa.