Kanavakylät matkasi varrella

Heinävedellä on helppo huilata matkan varrella, suuntaatpa kulkusi pohjoisesta etelään Kuopion tai Savonlinnan suunnasta, tahi lännestä itään Varkauden tai Joensuun suunnasta. Kahden kansallispuiston – Kolin ja Koloveden – välissä voit seikailla niin vesillä,  maanteillä kuin metsäpoluillakin, ja palvelevia kanavakyliä löytyy aina läheltäsi.

Liikutpa sitten pyöräillen, autolla, veneellä tai julkisilla kulkuvälineillä, Heinävedelle on helppo saapua. VT23 ja tie 476 sekä rautatie kulkevat kunnan läpi lännestä itään, ja Heinäveden reitti Saimaalla vie matkaajaa pohjoisen ja etelän välillä. Poikkea viehättäviin kanavakyliimme ja tule kirkonkylään palvelujen ääreen. 

Heinäveden reitillä

Heinäveden reitti ja sen kuusi kanavaa -kappale suomalaista kansallismaisemaa.

Heinäveden
kirkonkylä

Pohjoinen
Heinävesi

Itäinen
Heinävesi

Eteläinen & Läntinen Heinävesi

Julkinen liikenne

Pieksämäki- Joensuu välinen juna pysähtyy Heinäveden ja Vihtarin asemilla, bussireitit kulkevat VT23 pitkin Karvio- Valamo suuntaan ja 476 -tietä Heinäveden kirkonkylän kautta Liperiin, Savonlinnaan ja Joensuuhun.

Vesillä liikkujalle

Kermanrannan, Karvion ja Kermankosken pienvenesatamista löytyvät veneilijän peruspalvelut, kuten kahvila tai ravintola, septityhjennys ja yöpymismahdollisuus. Papinniemen satama sijaitsee Valamon luostarikeskuksen välittömässä läheisyydessä. Polttoainejakelua on tarjolla Karviossa. Retkisatamia ovat lisäksi Pitkäsaari, Säynämö, Pyylinoja, Lapinniemi ja Koloveden kansallispuistossa Laajakaarre.

Heinäveden kirkonkylä

Kirkonkylästä löytyy päivittäistavarakauppojen ohella monia laadukkaita erikoisliikkeitä, hyvinvoinnin ja kauneudenhoidon palveluja sekä monta mainiota paikkaa ruokailuun. Majoittua voit mukavasti Omassa yksiössä tai vaikkapa aidossa poliisin putkassa. Jopa salakapakan palvelut löydät keskeltä kirkonkylää. Kesäaikaan Kermanrannan satamassa toimii caravan- majoitusta, kahvila ja välinevuokraamo, talvella taas Pääskyvuori ympäröivine hiihtoreitteineen tarjoaa tekemistä monen tasoisille laskijoille pulkkailijoista kumparelaskun aktiiviharrastajiin. 

Frisbeegolf

Kirkko, Kotiseutumuseo

Satama

Keskustan palvelut

Pohjoinen Heinävesi

Pohjois- Heinäveden aluetta ovat Karvio-Lepikkomäen, Varistaipaleen, Palokin ja Suurahon kylät.  Alueella sijaitsevat Valamon ja Lintulan luostarit sekä Karvion, Varistaipaleen ja Taivallahden kanavat.

Palokissa voit yöpyä  vanhan koulun miljööseen remontoidussa majatalossa ja nauttia tuoreista leivonnaisista kesäkahvila Ronttopuistossa.

Valamo

Karvio-Lepikkomäki

VT 23 varrella sijaitseva Karvio on Pohjoisen Heinäveden keskus ja koskikalastajien suosikkipaikka. K-kaupan ohella Karviossa matkaajia palvelevat mm. monipuolinen Carvio Camping -leirintäalue ja Nesteen liikenneasema vierasvenelaitureineen. 

Karvion  leirintäalue

Laiva- ja venelaituri

Karvion kanava

Karvion koski

Neste Karvio

K-Market

Varistaipale

Varistaipaleessa matkaajia palvelee mm. kanavan kupeessa sijaitseva Varistaipaleen kanavakioski, josta voi ostaa kauden tuoreita marjoja tai juureksia myös mukaan. 

Tutustu kesällä myös kanavien historiaa ja esineistä esittelevään näyttelyyn kanavamuseossa. Varirannan hieno uimapaikka tarjoaa mukavat puitteet rennon rantapäivän viettämiselle.

Itäinen Heinävesi

Itäiseen Heinäveteen kuuluvat Kerma-Sappu-Pölläkkä – kyläyhdistyksen alue, Vihtarin seutu sekä Sarvikumpu. 

Kerman kanavalla

Kerma-Sappu-Pölläkkä

Kerma-Sappu-Pölläkkä -alueella sijaitsee Kerman kanava ja Kermankoski. Koskimiljöössä palvelee matkailijoita Kermankeidas ja Kerman vierasvenesatama sekä maankuulu Kermankosken tanssilava, jota kylätoimijat ovat viime vuosina talkoilla kunnostaneet. Kosken partaalla toimivasta Kermankosken kioskista voi hankkia kalastusluvat ja varata yöpymispaikkoja Kermanvirranrannan leirintäpaikalle.

Kerman kanava

Kermankosken lava

Kissakoski

Vihtarin seutu

Vihtarissa palvelevat luontoyritykset ja alueen vehreä luonto tekevät taatusti matkaajaan vaikutuksen. Vihtariin pääset kätevästi myös junalla, ja täältä Koloveden kansallismaisemiin retkeilevällekin on lyhyt matka.  

Läntinen & Eteläinen Heinävesi

Heinäveden eteläosa rajoittuu Koloveden kansallispuiston, jossa voi retkeillä niin vesillä kuin luontopolkuja pitkin kulkien. Alueella on paljon pieniä kyliä. Vakituisia asukkaita alueella on varsin vähän,  vuokramökit tarjoavat yösijaa matkaajalle. Pilpan kanavalla on kaunis puistoalue ja mainio ympäristö vaikka piknikille. Veneille vieraslaituri Heinäveden reitin varrella löytyy vaikkapa Säynämöstä.

Maaseudun rauhassa rentoa tekemistä löydät vaikkapa Karhila-Malkkilan ja Kypäräjärvi-Viitalahden kyläyhdistysten järjestämänä.

Kolovesi_Nationalpark_autumn_MariLaukkanen (7)

Karhila-Malkkila

Karhila-Malkkilassa on aktiivista kylätoimintaa, ja voit viettää rentoa lomaa vaikkapa ratsastaen.

Kypäräjärvi-Viitalahti

Kypäräjärvi-Viitalahti ry järjestää pieniä tapahtumia ja aktiviteetteja niin asukkaiden kuin kylissä vierailevienkin iloksi.

Yritykset ja palvelut

Taukopaikat