Kypäräjärvi-Viitalahti kyläyhdistys ry

Maaseutua parhaimmillaan

kypärä latu

Tapahtumia ja ihan tavallista maalaiselämää

Ota yhteyttä

Yhteyshenkilö: Eija Sivonen

 

 

Kypäräjärven ja Viitalahden kylät toisiinsa yhdistää kaunis mutkainen ja mäkinen kylätie. Tule autolla, pyörällä tai vaikka patikoiden ihastelemaan perinteistä kyämaisemaa. 

Matkaajille järjestyy kylässä myös virkistävä kuppi kuumaa ja yösijapaikka vaikka teltalle rannalla.  Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Ajankohtaista

Previous slide
Next slide

Arvokas kylämaisema

Kypäräjärven maisema-alue sijaitsee Varkaus-Joensuu -maantien varressa, Kypärän ja Porkan välisellä
ranta-alueella parinkymmenen kilometrin päässä Heinäveden kirkonkylältä länsi-luoteeseen. Alue on ollut asuttua jo 1500-luvulla ja se on Heinäveden vanhimpia. Kypäräjärven kylä kuului aiemmin Leppävirtaan ja liitettiin Heinäveden pitäjään vuonna 1861.


Alueen pellot on raivattu Ukonvuoren kaakkoisrinteelle ja Porkanmäen juurella olevalle rantatasanteelle,
jotka muodostavat kannaksen järvien väliin. Kylätie erkanee valtatieltä ja kulkee peltoaukeiden läpi. Se on kapea pientareinen hiekkatie. Kannaksen kapeimmassa kohdassa on puro, joka yhdistää Porkka-järven ja Kypärä-järven toisiinsa. Ympäröivät mäet ovat kallioisia ja metsäisiä. Alueen kehysmetsät ovat
kuusivaltaisia. Kylätieltä aukeaa näkymiä, joita hallitsevat pellot. Pellot ulottuvat lähelle rantaa.
Peltoaukealla on useita pihapiirejä. Rakennusten joukossa on perinteisiä talonpoikaistaloja monine puisine talousrakennuksineen. Pihaistutuksina on joitakin pihakuusia sekä kuusi- ja koivurivejä. Raja-aitoina on siellä täällä kiviaitaa. Kypäräjärvellä oli aikanaan kestikievari vanhan Karjalantien varressa, kievarin paikka on nykyisen Joensuun tien varressa vaikka itse kievarirakennus on kadonnut. Kypäräjärvellä on poltettu pieniä kaskia vielä 1928.

Perinteikäs kyläyhdistys

Kyläyhdistyksen toiminnan keskus on vanha kyläkoulu, Kypärä-talo, jossa on vuosikymmenten varrella järjestetty monenmoista toimintaa.

Kypärä-talo sijaitsee aivan VT23 vieressä, joten sinne on helppo tulla ympäri vuoden. 

Kypärä-talo
On entinen Kypärän koulu
Kypärä-talo
On entinen Kypärän koulu
Tilavuokraus ja tilaisuudet
Puutyöluokka / sali 1
Näyttämösali
Kyläläisten yhdessä omistama talo
Kylätalon kunnostukseen varoja kerätään mm. lahjoituksin.
Previous slide
Next slide

Kylätoimintaa menneiltä vuosilta

Kylällä on vuosien saatossa järjestetty hyvin monenlaista toimintaa kaiken ikäisille. 1980-1990 -luvut olivat kylätoiminnan kulta-aikaa.  Talolla on ollut aktiivinen puutyöryhmä kansalaisopistolla näihin päiviin saakka, menneinä vuosikymmeninä talo on tarjonnut mainiot puitteet niin hirvipeijaisiin kuin teatteriesityksiinkin, puhumattakaan monista juhlatilaisuuksista ja muista kokoontumisista. Ohessa pieni kuvakimara vuosien varrelta kylän toiminnasta.  Kyläyhdistys toivottaa lämpimästi kaikki mukaan toimintaan!

Palveleva Heinävesi

Kysy meiltä

Ota yhteyttä matkailuneuvontaamme  mieltäsi askarruttavissa asioissa joko soittamalla, lähettämällä sähköpostia tai oheisella lomakkeella. Neuvonta kunnantalolla palvelee myös pääsääntöisesti viraston aukioloaikojen puitteissa.