Multaväärän niskalla oli hiekkapohjainen saari, jossa sijaitsi Kuopion Urheilukalastajain Yhdistyksen vaatimaton mökki, Pömpeli.
Pömpelinsaareen pääsi varsinkin vähän veden aikaan kahlaamalla ja paikallisilla pojankoltiaisilla olikin tapana käydä mato-ongella Pömpelin rannassa, olihan siinä erinomainen kalapaikka. Kuopion herrojen ollessa mökillään, ei pojilla ollut saareen asiaa — kuten ei muuallekaan koskien alueelle. Kuopion urheilukalastajat olivat nimittän vuokranneet yläkosket Outokumpu Oy:ltä eivätkä suvainneet seuran ulkopuolisia kalastajia koskialueella. Matti Hallman kulki 1950-luvulla isänsä Kai Hallmanin kanssa Palokinkoskilla kalassa ja kertoo seuraavalla videolla millaista Multaväärällä ja muilla läheisillä koskilla oli kalastella.
Paikalliset raavaat miehetkään eivät kalastuskielloista välittäneet. Kerran jos toisenkin luvattomia verkkoja lioteltiin koskien vesissä. Alemmalla videolla 103-vuotias Martti Mikkonen kertoo, kuinka hän lankomiehensä Pekka Poutiaisen kanssa lähti eräänä helteisenä heinäkuun päivänä Lapinkosken sillankorvan venevalkamasta Multaväärän seutuville lahden pohjukkaan laskettua verkkoa kokemaan.
Tarpeitten tekoa varten Pömpelinsaaren toiseen päähän oli viritetty pitkä riuku, josta jätökset lopsahtelivat suoraan veteen virran vietäväksi. Tätä paikkaa alettiinkin kutsua Paskaniemeksi. Muutenkaan ympäristöasiat eivät vaivanneet aikalaisia, vaan esimerkiksi vaatteet pestiin virrassa — koska ne siinä niin hyvin huuhtoutuivat puhtaaksi!
Pömpelinsaari on nykyisin metrin verran vedenpinnan alapuolella. Kirkkaalla ilmalla pohjassa näkyvät sekä Pömpelin kivijalka, että saaressa kasvaneiden suurten petäjien kannot. Ahven viihtyy entisen saaren alueella ja onnekas onkimies voikin nostella veneeseen mojovan kokoisia kyrmyniskoja. Alakuvassa ei olla menossa onkimaan ahvenia vaan lohia. Sopivaa perhoako miehet miettivät? Taustalla Pömpeli.
Pömpelinsaaren vieressä oli suurempi, parin hehtaarin kokoinen Jyrkänsaari. Sitä kiersi Salopuro, kapea päävirran haara. Salopuro oli paikoitellen alle kymmenen metrin levyinen, ja kuten muutkin Palokin virtapaikat, täynnä lohikalaa. Kartan ranta-alueiden korkeuskäyrät ja puustomerkinnät ovat tyyliteltyjä lähinnä somisteeksi, eivätkä vastaa 1950-luvun todellista tilannetta. Vesistöjen osalta alue on näyttänyt suunnilleen tältä. Virallista peruskarttaa yläkoskien alueelta ei ole koskaan piirretty. Tarkimmat kartat ovat mittakaavaltaan 1:100 000. Etusivun karttakuva on rajattu tällaisesta kartasta.
Multaväärän alaosan kuohuja 1945.
Taustalla Jyrkänsaaren rantaa.
Ville Pykäläinen on saanut siiman päähän 5 kilon järvilohen syyskuun 12. 1938 aamulla kello 5. Kuva: Aslak Koivisto.
Lennart Tapola (vas.), Kai Hallman ja Hugo Raninen Pömpelin edustalla.