Judoa Heinävedellä jo vuodesta 1985
Yanagi tuo kansainvälistä urheilua Heinävedelle
Tervetuloa seuraamaan judoleirin otteluja Heinäveden koulukeskukselle 25.–29.6.2025. Leiri tuo Heinävedelle noin 150 judokaa valmentajineen ja perheenjäsenineen.
Tiesitkö, että Heinävedellä harrastetaan judoa?
Katsaus Yanagi ry:n toimintaan
Pekka Yrjänä, Yanagi ry puheenjohtaja
Yanagin perustaja Jorma Mikkonen
Judoseura Yanagin syntysanat lausui Heinävedellä 20.kesäkuuta 1985 Heinäveden “judon isä” Jorma Mikkonen. Heinäveden judo sai alkunsa, kun Jorma Mikkonen halusi alkaa harrastaa nuorena miehenä jotain liikuntalajia. Mieleistä lajia ei silloin löytynyt Heinävedeltä, niinpä hän meni jo olemassa olevaan judoseuraan Yama Arashiin Varkauteen, ja alkoi käydä judotreeneissä Varkaudessa kahdesti viikossa. Mukaansa hän otti aina auton täyteen muita lajista kiinnostuneita, ja näin ollen tartutti Heinäveteläisiin judon kipinän, joka on kestänyt ja kantanut tähän päivään asti.
Ahkeruus ja usko lajiin menestyksen taustalla
Jo 80-luvun puolivälissä, jolloin judoseura Heinävedelle perustettiin, uskottiin lajiin ja siihen, että kun harjoitellaan riittävästi, oikealla lailla ja ahkeraan, saavutetaan sillä myös mahdollisesti kilpailuissa menestystä. Jos silloin olisi tiedetty mille polulle lähdettiin ja mitä judossa Yanagi saavuttaa, sitä ei olisi uskonut kukaan. Judon valmennuksesta seuran alkuajoista asti vastasi Jorma Mikkonen, joka on myös judoseura Yanagin ensimmäinen judon 1.dan mustan vyön suorittaja. Jorma koulutti itseään valmentajana ja toi näin judo-oppia seuraan nuorille koko ajan lisää. Jo alusta asti oli selvää, että kisoissa käydään ja niissä menestyminen on se jota tavoitellaan.
Kansainvälisyyttä ja menestystä alusta saakka
Heinäveden judo oli myös siitä poikkeuksellinen judoseura, että se oli jo heti valmis ottamaan ja hankkimaan oppia myös maan rajojen ulkopuolelta. Itä-Suomen judo hankki alueelle päävalmentajan (Adam Adamczyk) Puolasta. Hän piti alueellisia judoleirejä ja kävi jo vuonna –86 pitämässä ensimmäisen leirin Yanagin judokoille. Adamczykistä tuli sitten vuosien varrella pitkäaikainen Yanagin ystävä, ja hän toi mukanaan Puolasta nuoria judokoita Yanagin järjestämille leireille. Näin saatiin lisätehoja treeneihin, ja kokemusta otella myös muun maan judokoita vastaan. Alusta asti Jorma Mikkonen oli myös alueellisessa judon hallinnossa mukana ja hänet valittiin myös Suomen judoliiton hallitukseen. Vuonna 1989 Jorma valittiin Pohjois-Savon piirin vuoden valmentajaksi, joka toi myös mukanaan judoseuralle ansaittua lisäarvoa. Vuonna 1987 Heinävedellä järjestettiin B‑nuorten SM kisat, joita isännöi Yanagi. Kilpailuihin osallistui n.150 nuorta judokaa. Tässä kisassa viimeistään Yanagi toi selväksi Suomen judolle, että missä täällä Heinävedellä judossa mennään ja mitä täällä tehdään. Kisoista jäi Heinävedelle saaliiksi kolme SM kultaa ja kaksi hopeaa. Ottaen huomioon, että seura oli tuolloin kaksi vuotta vanha, oli judolliset askeleet olleet huiman mittaisia. Kaikille on nähtävissä, että treenaaminen ja harjoittelu oli jo ammattimaista. Tästä vuodesta alkoi Yanagin arvokisamitalien virta Heinävedelle, ja vuoden –87 lopussa Judoliitto valitsi Yanagin vuoden judoseuraksi. Aktiivinen seura kun oli, sai se järjestettäväksi muitakin kisoja, esim. seuraavana vuonna Koululiikunta liiton alueelliset mestaruuskisat.
Mikkoset menestyjinä
Yanagin judomenestyksestä niin SM tasolla kuin sitten kansainvälisissä kisoissa vastasivat Jorma Mikkosen lapset sekä hänen veljiensä lapset. Joku joskus sanoikin leikkisästi että kun huomasi kisojen oman painoluokan ottelukaaviossaan Mikkosen nimen, niin tuli sellainen olo että ’No,tässäpä nämä kisat olikin ainakin kultamitalin osalta’. Yanagi saavutti 20 vuoden aikana n.60 eriväristä, eri ikäluokkien SM mitalia. Aikuisten sarjoissa SM mitaleita on tullut 17, Joista Ismo Mikkonen on tuonut yksin 8, kuusi mitalia on kultaista.
Yanagin Kati Mikkonen vastasi muutaman muun tytön/naisen kanssa siitä, että seuraan ovat tuoneet myös miesten lisäksi naiset voittoja ja mitaleita. Kati saavutti aikuisten SM kultaa ollessaan vasta vain 16 vuotta. Tämä myös kertoi omiaan siitä valmennuksesta jota Yanagissa tehtiin.
Sukupolvet vaihtuvat, toiminta muuttuu
90-luku ja 2000-luvun alku oli Yanagille mitalisadetta ja täynnä menestystä. Mutta niin kuin aina, ei menestyminen ja pärjääminen voi aina jatkua. Sukupolvet vaihtuvat, tekemisen kulttuuri muuttuu ja vaihtuu. Yanagissa oli vielä kovasti kisoissa käyviä judokoita, mutta menestys oli vaihtelevaa, ja sellainen puoliammattimainen valmentautuminen alkoi hiipua. Yanagilaiset kävivät ahkeraan kansallisissa kisoissa ja erilaisissa alueellisissa kisoissa tuoden niistä aina mitaleita. Käytiinpä kerran vielä aikuisten SM tatamillakin, mutta tulos sieltä oli enää kokemusta. Kerran vielä Yanagi nousi otsikoihin. Nuori tyttö, Petra Puustinen, osallistui nuorten PM kisoihin tyttöjen B nuoret sarjaan. Petra otteli hienosti päivän aikana kolme ottelua ja kukisti viimeisessä ottelussa Ruotsalaisen tytön saaden näinollen Pohjoismaiden nuorten B sarjan kultaa. Se onkin jäänyt Yanagin judohistorian viimeiseksi oikeaksi arvokisamitaliksi. Seuran kaikkien aikojen menestynein judoka Ismo Mikkonen 3.dan osallistui loppuvuodesta 2016 Veteraanijudon MM kisoihin USA:n Fort Lauderdalessa. Ismo otteli viisi matsia, voittaen ne kaikki. Loppuottelussa kullasta kukistui Brasilialainen vastustaja, ja näin Veteraanien MM kulta matkasi Ismon laukussa Suomeen ja Heinävedelle. Tämä MM kulta kruunasi koko Yanagin menestyshistorian.
Kansainväliset Judoleirit
Ympäri Eurooppaa käytäviä judoleirejä sekä kisoja Yanagin judokat kävivät ahkeraan. Toki tuossa menestymisvaiheessa oli jo Yanagilaisia monissa maajoukkueiden valmennusryhmissä ja niidenkin kautta kisoja ja leirejä käytiin. Kisoista oli tuomisina aina erivärisiä mitaleita, yleensä niitä kirkkaimpia.
Ensimmäinen virallinen International judo camp pidettiin Heinävedellä kesällä 1986. Leirin päävalmentaja tuli tuolloin Puolasta, ja leirille osallistui tuolloin 50 eri ikäistä judokaa. Leirin avasi silloinen kunnanjohtaja Jussi Hoskonen.
Aktiivista leiritoimintaa
Vuonna 2023 järjestettiin Heinävedellä judoleiri, joka kantoi nimeä International XXXVI Yanagi judo camp. Leirin päävalmentajana toimi Ukrainalainen EM kultamitalisti Volodymyr Soroka ja leirille silloin kesäkuussa osallistui reilu 120 eri-ikäistä judokaa Suomen maajoukkueet mukana sekä maajoukkueen Päävalmentaja Rok Draksic. Leirin avaussanat lausui nykyinen Heinäveden kunnanjohtaja Maarika Kasonen. Näin saadaan tuohon ensimmäisen ja viimeisen judoleirin väliin viestikapulaa kunnanjohtajalta toiselle.
Enimmillään Yanagin judo campilla on ollut vuoden 2010 jälkeen osallistujia n. 230 judokaa, kun leirin päävalmentajana toimi Brittien judon MM kultaa otellut Creig Fallon.
Yanagi judocamp järjestetään myös nyt vuonna 2024. Leiri täyttää nyt 37 vuotta ja leirin päävalmentaja tulee Japanista. Moninkertainen judon maailmanmestari ja Olympiamitalisti Misato Nakamura. Ensimmäistä kertaa seuran historiassa päävalmentaja on Japanista ja hän on myös nainen.
Yanagi tänään
Tällä hetkellä Yanagi elää ja hengittää hyvin. Seura pitää omalla kunnan uudella Yläkoulun sille antamalla judosalilla kahdet treenit viikossa. Näissä 1.5h treeneissä käy n.12–18 lasta ja aikuista. Treenien vedosta, ohjauksesta vastaavat edelleenkin Mikkoset. Tatamilla treenien ohjaajina nähdään jo seuran judohistoriasta löytyvät judomenestyjät Ismo Mikkonen ja Esa-Pekka Mikkonen. Heillä hengen palo judoon ei ole sammunut ja heidän judo-opeillaan on hyvä treenata. Jorma Mikkonen oli Yanagin ensimmäinen mustan vyön omaava judoka, nyt niitä on 5, ja pian vielä kaksi lisää.